FONDFABRIKEN i Sverige AB
Östra Tandö 37
SE-78064 Lima

info@fondfabriken.se

Tel: 070-409 94 96


Så här kokar du Kycklingfond på fond på mästerkockens vis. Det är receptet som vi på Fondfabriken använder.


INGREDIENSER TILL EN LITER KYCKLINGFOND:

Råvara Kg
KYCKLINGSKROV 1,3000
GUL LÖK 0,0390
VITLÖK 0,0049
ROTSELLERI 0,0278
MOROT 0,0293
PALSTERNACKA 0,0130
FÄRSK TIMJAN 0,0003
LAGERBLAD 0,0001
VITPEPPAR 0,0003
SVARTPEPPAR 0,0003
VATTEN 1,3000
RAPSOLJA 0,0100




GÖR SÅ HÄR:

  1. Lägg kycklingskroven i ugnsplåt. Rosta i ugn på 200 grader tills benen är krispigt gyllenbruna och helt genomstekta, ca 90-120 min.
  2. Häll av och släng fettet, skrapa ner ben i en kastrull.
  3. Blötlägg ugnsplåten i kallt vatten ca 10 min.
  4. Skrapa ner de kvarvarande benresterna från ugnsplåten med blötläggningsvattnet ner i kastrullen.
  5. Tillsätt ytterligare kallt vatten så att det täcker översta benen i grytan. Koka upp.
  6. Vid uppkokningen kommer det upp mycket skum och väldigt mycket fett. Det ska tas bort före första kokbubblan.
  7. Stek de respektive grönsakerna på svag värme i oljan. Använd gärna lock över stekpannan. Grönsakerna ska bli karameliserade och genomstekta.
  8. Lägg de färdigstekta grönsakerna i ugnsplåten så länge.
  9. Koka ur stekpannan med vatten varje gång. Vattnet tillsätts kastrullen med ben.
  10. När benen är skummade och vattnet börjar sjuda tillsätts grönsaker och kryddor i grytan.
  11. När första kokbubblan kommer igen, vrid ner värmen så att vätskan kokar sakta.
  12. Vaka över kokhastighet och vätskenivå i 3 timmar, rör om minst en gång i timmen. Skumma kontinuerligt.
  13. Grovsila därefter buljongen, sila igen i finmaskig sil, koka sakta ner vätskan till en liter. Skumma. Klart.

Tips! Spara de kokta benen och häll på kallt vatten igen, koka upp. Sjud i ytterligare 2-3 timmar. Här har du en ljuvlig buljong att dricka! Mycket stärkande för immunförsvar! Läs mer om benbuljongens hälsofördelar. (länk)…


NÄRINGSDEKLARATION/100 G (CA 1 DL):

Energivärde..............135 kJ/32 kcal
Fett ............................................1,06 g
varav mättade fettsyror...........0,31 g
enkelomättade fettsyror.........0,51 g
Fleromättade fettsyror............ 0,21 g
Kolhydrater ............................. 0,67 g
varav sockerarter ......................0,41 g
Protein............................................ 5,64 g
Salt .............................................0,28 g

Klicka här om du vill köpa färdig kycklingfond >>>

Välj språk